Auteur: Hans van Tellingen
Vanaf de eeuwwisseling is Nederland in negatieve zin veranderd. Waar we eerst bekend stonden om onze vrijheid en tolerantie wordt nu maar één mening toegestaan, die kritiekloos wordt doorgegeven door onze media terwijl afwijkende opvattingen worden verguisd. Onze politieke partijen representeren niet meer wat mensen nodig hebben. Onze overheid is niet meer dienstbaar aan de burger, laat staan aan de ondernemer. Hoog tijd voor terugkeer naar onze kernwaarden. Hans van Tellingen geeft daar in deze column een aanzet toe.
Nederland is ‘onwel’. En dat is jammer. Want hier in de polder hadden wij het meestal goed voor elkaar. Jaloersmakend goed zelfs in vergelijking met andere landen. OK, de weersomstandigheden waren/zijn matig. Maar dat werd gecompenseerd, tót ongeveer het jaar 2000, door een samenleving die welvaart bood in combinatie met vrijheid. Met weinig taboes. Met respect voor andersdenkenden. Met aandacht voor het individu. In Nederland kon je ‘lekker jezelf zijn’. En dat was de unieke aantrekkingskracht van ons land.
Portugese Joden en Franse Hugenoten
Dissidenten van buiten ons land, zeker de slimme versies daarvan, waren hier altijd al welkom. Zoals Portugese Joden (zie Spinoza) en Franse (protestantse) Hugenoten die intellect toevoegden aan de typisch Nederlandse volksaard, die in de zestiende en zeventiende eeuw tot volle bloei kwam. Handel was het toverwoord. En omdat handel pas werkelijk floreert als er sprake is van vrijheid (van meningsuiting en ondernemen) was Nederland maar matig geïnteresseerd in het creëren van een wereldrijk zoals de Engelsen, Spanjaarden en Portugezen dat hadden, met ook veel koloniën.