Auteur: Pieter Cleppe
De handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump ontketende, zette heel wat in beweging. In de eerste plaats lijkt het de Europese Unie weer aangezet te hebben tot meer ambitie met het eigen handelsbeleid. Zo startte de EU meteen na de aankondiging van Trump begin april opnieuw bilaterale handelsbesprekingen op met de Verenigde Arabische Emiraten. Iets wat de Brusselse ambtenaren eerst tegenhielden omdat ze vonden dat er beter een handelsakkoord kon worden afgesloten met de Gulf Cooperation Council, een regionaal handelsverband van alle Golfstaten naar model van de EU.
Ook op vlak van de handelsrelatie met India lijkt de Europese Unie nu bereid tot tegemoetkomingen. Het Europese protectionistische klimaattarief Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) is daarbij een doorn in het oog van de India. De EU wil dit douanetarief opleggen aan handelspartners die het Europese klimaatbeleid niet of niet voldoende volgen. De Indiase minister van Buitenlandse Zaken Subrahmanyam Jaishankar stelde onlangs daarover: “Het idee dat één deel van de wereld normen oplegt aan alle anderen is iets waar we tegen zijn”.
Zowat de helft van de hoofdstukken in het voorgestelde handelsakkoord tussen de EU en India zijn reeds onderhandeld. “Europa wordt veel realistischer”, aldus Jaishankar, waarbijhij tevens benadrukte: “We hebben zeer grote bedenkingen bij CBAM en we zijn daar heel open over geweest”. Met andere woorden: Het Europese klimaatbeleid ondermijnt Europese pogingen om handelsakkoorden te sluiten ter compensatie van het nieuwe protectionisme van Trump.